fredag 16 juni 2017

Boktips på recept


Hur skulle det vara om du gick till läkaren med din stress, din hjärtklappning eller dina sömnsvårigheter och kom hem med Tomas Tranströmers samlade diktverk under armen?  I England är det inte alls omöjligt. Där samarbetar den offentliga vården med biblioteken för att med hjälp av litteraturen som komplement ge patienterna chans till ett ökat välbefinnande. För många blir skönlitteraturen betydelsefull och ett sätt att hitta ord på svåra känslor.

Jag blir så glad när jag hör om det och börjar genast tänka på hur det skulle kunna yttra sig på min egen vårdcentral.
 
Säg att jag är orolig av mig för barnen. Lite mer orolig än andra. Att jag kanske till och med får svårt att sova. Tänk att jag tror att de råkat ut för det allra värsta när de inte omedelbart svarar på mobilen. Tänk att jag installerar appar och följer varje steg de tar. Tänk att jag en dag inser att jag måste bryta mönstret och går till doktorn. Och att hen då lyssnar inkännande, letar i sin dator och printar ut Henry Parlands dikt om att det fattas lite svalkande likgiltighet i moderns kärlek.  

Och att jag då säger att det är rätt spår men inte helt och hen då letar vidare i sitt arkiv. Där finner hen ett flertal korta texter under rubriken ”Att släppa taget” och så går jag hem med en kort betraktelse över den gamla eken som under hösten låter löven dansa fritt. Jag läser den under veckan som går  och på återbesöket berättar jag om den haft någon inverkan på min oro. Om oron fortfarande biter sig fast kanske jag blir ordinerad något tyngre eller i alla fall något som slår an den rätta tonen i mig.  

Eftersom min läkare på vårdcentralen inte är specialist på just orosproblematiken får jag en remiss till en specialist. När rätt bok hittas läser jag exakt så många stycken eller kapitel som ordinerats. Och en vacker dag, för hur den än är så kommer jag att uppleva den som vacker, när barnen ringer mig och frågar hur det är eftersom jag låtit dem vara ifred, så kommer jag att vara noggrann med nedtrappningen. Fortsätta att läsa lite då och då. Ända till jag kan gå tillbaka till dikten om eken som låter löven falla fritt. Och känna att den fäster. 

Ja, gärna. Så vill jag att det ska fungera. Just nu har jag problem med immunförsvaret och förkylningarna har kommit tätare än vanligt. Jag undrar vad min för tillfället inhyrda läkare skulle svara om jag bad på tips om läkande läsning?

 

                                                                                                      /GunillaInga kommentarer:

Skicka en kommentar