fredag 11 september 2015

Att känna regnet
 När det regnade som värst i somras fick jag syn på en man utanför mitt fönster. Han stod under ett träd tvärsöver gatan. Huvudet var dolt av ett intensivt grönskande bladverk och hans händer låg prydligt på magen, den ena handen ovanpå den andra. Alldeles stilla stod han där, själv likt ett tåligt träd som bara väntade ut naturens gång.

Bob Marley har sagt: "Vissa känner regnet, andra blir bara blöta." Jag visste inte vilken kategori mannen mittemot tillhörde men jag tog ett foto på honom. Han väckte något hos mig där han stod, huvudlös och stilla. Sedan stack jag själv ut huvudet  i ösregnet och frågade om han ville komma in. Han tittade fram så hastigt att jag inte riktigt hann se hans ansikte men avböjde artigt och sa att det gick bra. 

Jag insisterade inte. Han stod kvar en god stund. I fönstret hänger en skyddsängel av glas. Det blev som en tavla. Skyddsängeln snett över mannens huvud, det som man inte såg. 

Nu tittar jag då och då på fotot och varje gång blir jag lite sorgsen. Om det är över mannen som inte ville komma in i värmen eller om det är över mig själv är svårt att svara på. Kanske det är det senare.

Att jag alltför sällan känner regnet. Allt jag alltför ofta bara blir blöt.
                                                                                                                
                                                                                                                       /Gunilla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar